Gezondheid

Onze poezen worden allen getest op HCM, PKD, FIV en FeLV voor zij naar de kater gaan. Zij worden uiteraard gekoppeld aan een kater die tevens deze testen heeft gehad. Er wordt alleen een combinatie gemaakt op het moment dat beide ouderdieren een negatieve uitslag hebben (dat betekend dat ze geen ziektes hebben).

 

HCM wordt jaarlijks getest door middel van een echo.
PKD wordt bij één jaar getest door middel van een echo.
FIV en FeLV worden elk jaar getest voordat de poes op dekking gaat

 

Maar wat houdt HCM, PKD, FIV en FeLV nu in?

HCM

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartafwijking.  Hierbij heeft de kat een verdikte hartspier, waardoor er steeds minder bloed rondgepompt kan worden en bestaat de kans op stolsels. Hierdoor ontstaat er een grotere kans op trombose. Naast de stolsels is er een grotere kans op vochtophoping in de longen. Uiteindelijk zal HCM leiden tot hartfalen. 

PKD

Polycystic Kidney Disease (PKD) is een erfelijke nierziekte. Er zijn in de nier holtes gevormd die gevuld zijn met vocht. Bij de geboorte van de kat zijn deze holtes al aanwezig. Naarmate de kat ouder wordt, zullen deze holtes groter worden en het nierweefsel verdringen. De nieren gaan steeds minder functioneren, waardoor er chronische nierfalen ontstaan.  

FIV

Feline Immunodeficiency Virus (FIV) wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. FIV kan alleen de kat besmetten en niet de mens.

FeLV

Het Feline Leukemie Virus (FeLV) is een virus dat wereldwijd voorkomt bij katten. FeLV is een belangrijke oorzaak van ziekte en overlijden bij katten. Een kat die blijvend geïnfecteerd is met dit virus heeft een grote kans op het krijgen van allerlei ernstige ziekten zoals bloedarmoede, aantasting van het afweersysteem en het ontwikkelen van kanker.